Verwerken en gedenken

urnen en vuurschalen Terrazul
 
 Iedere overledene laat zijn eigen unieke herinnering achter. Elke nabestaande ervaart die herinnering anders. Een memoriam is daarom heel persoonlijk en kan voor iedereen verschillend zijn. De basis van mijn memoriams is het idee dat, al zijn overledenen niet meer zichtbaar in onze wereld aanwezig, we ze wel ‘gewaar’ kunnen zijn. Bij TerrAzul kun je een memoriam van een dierbare laten maken of zelf een herinneringsobject maken.
 
 

Door de dood van iemand in mijn nabije omgeving kreeg ik het idee om voor al mijn dierbare overledenen een kraal te maken. In die kraal is het beeld of het gevoel gevat wat ik bij iemand heb. Letterlijk vorm gevend aan wat er is, ontstaan deze kralen. Elke kraal verbeeldt mijn persoonlijke herinnering, soms heel concreet, soms abstract. In de trom van mijn vader is wat van zijn as verwerkt in het glazuur. Uiteindelijk zullen de kralen samen mijn memoriam-totem zijn.

 
memoriam kraal Nijmegen memoriam Wijchen kraal als memoriam
 
 

3-luik VORMGEVEN AAN VERLIES in januari in de bibliotheek in Wijchen.   


 Na een overlijden kunnen rituelen en herinneringen veel troost bieden.
 Iedereen heeft zijn eigen manier om de herinneringen aan een overleden geliefde levend te houden.
 In januari 2018 ga ik in de bibliotheek in Wijchen een drieluik verzorgen met als thema “vormgeven aan verlies” 
1   expositie van urnen en herinneringsobjecten en ‘n inkijkje in het maakproces ervan hele maand januari 2018
2  lezing  over hoe ik er via licht en vuur toe gekomen ben om urnen, herinneringsobjecten en rituelen te maken woensdagavond 17 januari 20.00 uur             
3  workshop  “er is niets dat voorgoed verdwijnt als je de herinnering bewaart” waarin je handen het verhaal
vertellen met klei als middel en herinneringen als inspiratie                   
dinsdagavond 23 januari 19.30 uur
Meer info en opgeven, vanaf half december via  https://www.bibliotheek-wijchen.nl/agenda.html
 
Vanaf februari geef ik in het atelier workshops voor mensen die letterlijk met hun handen vorm willen geven aan ‘n 
verlies dat ze geleden hebben, zoals bij voorbeeld een dierbare, een baan, gezondheid of een levensfase die afgesloten
wordt.
        
Heb je interesse of wil je meedoen, meld je dan aan via  http://www.terrazul.nl/contact

 

Memoriam in opdracht

Op verzoek maak ik een persoonlijk memoriam waarin jouw verbeelding van de overledene is verwerkt.
We beginnen met een gesprek waarin ik luister naar het beeld dat je van je dierbare hebt en naar je ideeën en wensen voor een herinneringsobject. Kom je er zelf niet uit, dan help ik je bij het vinden van een idee dat past binnen de mogelijkheden van het werken met klei. Uiteindelijk krijg je een gepersonaliseerd en uniek object.
 

urn met kraal TerrazulUrn

Keramiek als herinnering aan een overledene kan net iets extra’s toevoegen. Ik kan een urn voor je maken waarin tastbare zaken van je dierbare verwerkt zijn. Dat is mogelijk met bijvoorbeeld een kledingstuk, een foto, brief, plukje haar of zelfs wat zand. De toevoeging van een tastbare herinnering geeft zijn eigen kleur en structuur aan de urn waardoor het uniek en heel persoonlijk is. Op basis van individuele wensen zijn allerhande formaten, vormen, kleuren, glazuur- en decoratietechnieken en ook de verwerking van as of andere materialen mogelijk. Deze video geeft je een indruk van mijn werkwijze en deze foto’s geven een beeld van mijn urnen en vuurschalen.
 
 

Vuurschaal © of persoonlijk grafornament

vuurschaal TerrazulBen je op zoek naar een persoonlijk grafornament?
Naast urnen maak ik vuurschalen en potten die op het graf geplaatst kunnen worden. Zoals een kaars aangestoken wordt om iemand te herdenken, kan een vuurschaal worden ontstoken tijdens een herdenkingsmoment. Een vuurschaal bestraat uit 2 schalen, waarvan de kleine schaal wordt gevuld met brandvbare gel.

Daarnaast maak ik ook potten waarin tastbare hgerinnereingen aan de overledene verwerkt zijn. Deze foto's geven een beeld van mijn herinneringsobjecten [link naar portfolio foto's herinneringsobjecten]